Pages

26 February 2011

says.com: cash out berjaya

Assalamualaikum....
says.my (dulunya youthsays) telah berjaya men-cash-kan Reward saya...hihi...thanks...Alhamdulillah....

 Setelah selama 2 tahun lepas menyertai laman ini, akhirnya ini kami pertama berjaya membuat cash out...
excited..hihi.....


 Cash out yang berjaya dilakukan bernilai RM 56.30....
*en nuffnang sila jgn marah saya post benda ni ek....hehe


yuna says hntr email nk bgtau cash out telah berjaya....
tenkiu kepada kawan2 fb yg berminat baca iklan depa ni...
xda paksaan ok..kalu berminat,sila la baca iklan depa...
hihi...

saya dah dapat...korang lak bila lagi???
nak join boleh masuk guna invitation link ni:
http://says.my/nikamir/invite 
atau boleh terus ke
http://says.my/


p/s: kalau lepas ni fb penuh dgn iklan says, jgn marah sama saya yer... ^_^

Liga Super Malaysia

 
Kelantan masih lagi mendahului liga. Keep it up. 

Kedah 1 - 1 Kelantan
Azlan Ismail (58) -       Shahrul(79) 

24 February 2011

Saintis ramal asteroid Apophis seberat 25 tan hentam bumi seawal 2029

JIKA mengambil kira pandangan saintis Barat bahawa kiamat bakal terjadi akibat bumi dihentam asteroid, penduduk planet ini sudah tidak punya banyak masa untuk bersedia berdepan dengan malapetaka paling dahsyat itu.


Ia disebabkan sudah banyak kali bumi terselamat dan mengelak daripada menjadi sasaran pelanggaran asteroid. Malah, tanpa disedari sejak awal bulan ini, sudah lebih 40 objek berhampiran bumi yang ditemui dan dicatatkan, termasuk ancaman tahi bintang yang melintasi bumi tetapi dapat ‘ditepis.’
Namun, apakah kemungkinan bumi untuk terus bernasib baik daripada ancaman asteroid atau merujuk batu atau himpunan batuan pejal bahan logam besi atau nikel yang dalam, pelbagai saiz ini termasuk batu gergasi?
Terbaru, saintis Russia - Leonid Sokolov daripada Univesiti St Petersburg, meramalkan bumi bakal dihentam asteroid Apophis pada 13 April 2036. Ini bukan kali pertama ramalan impak maut bakal dicetuskan Apophis kerana pada 2004, saintis Agensi Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan Amerika Syarikat (NASA) meramalkan asteroid ini akan menghentam bumi pada 2029. NASA turut meramalkan pertembungan hampir Apophis-bumi pada 2068.


Ringkasnya, berdasarkan kedua-dua ramalan itu, hayat bumi didakwa mereka cuma tinggal antara 18 - 25 tahun kerana impak Apophis boleh meragut jutaan nyawa selain mencetuskan kekalutan di seluruh dunia.


Menurut ramalan saintis Russia itu, asteroid sepanjang 270 meter, ukur lilit 330 meter itu dan ketinggian bangunan 90 tingkat dengan berat sekitar 25 juta tan, itu bergerak pada jarak 37,014 kilometer sejam dan dianggarkan merentasi lohong graviti pada 2029 lalu melanggar bumi tujuh tahun kemudian.


Ketua Program Objek Menghampiri Bumi NASA, Deo Yeomans, berkata pengiraan lebih tepat laluan Apophis dalam tempoh beberapa tahun sudah pasti menyaksikan usaha pakar mengeluarkannya daripada mana-mana kemungkinan perlanggaran dengan Bumi pada 2036.
“Kemungkinan senario yang berlaku adalah Apophis akan menghampiri bumi pada akhir 2012 dan awal 2013. Namun, kehadirannya pasti dipantau hebat deretan teleskop optikal di daratan serta sistem radar sofistikated.


“Andai ia berada di laluan membahayakan, NASA akan bertindak menggunakan kelengkapan serta peralatan bagi mengubah laluan Apophis dan sekali gus mengurangkan ancamannya menghentam bumi,” kata Yeomans.


Ibarat menghangatkan lagi permusuhan AS dan Russia menawan cakerawala, Ketua Agensi Angkasa Lepas Russia, Anatoly Perminov, pula menegaskan kemungkinan mengerah sebuah angkasa lepas bagi memusnahkan Apophis. Malah, penyelidik NASA, Agensi Angkasa Lepas Eropah dan China juga akan dipelawa menyertai misi Apophis.


Dengan nada optimis, Perminov mengiyakan ancaman Apophis dengan mendakwa nyawa penghuni bumi kini terancam.


“Kita perlu mewujudkan satu sistem yang akan membenarkan kami menghalang satu perlanggaran, berbanding hanya duduk dan menunggu apa yang akan berlaku dan membunuh ramai,” kata Perminov.


Ketika saintis dua negara itu terus bertikam lidah mengenai ancaman Apophis, ada beberapa lagi laporan penemuan asteroid yang berhampiran bumi. Terbaru, juga awal bulan ini, penemuan apa dikenali asteroid berpotensi bahaya (PHA) yang baru diumumkan dan kali ini ia juga melepasi bumi dengan selamat.


Asteroid yang dilabelkan sebagai CU46 cuma 505,000 kilometer tersasar daripada laluan bumi tetapi masih dianggap sebagai terlalu hampir dalam terma astrologi. CU46 mempunyai keluasan diameter 20 meter hingga 50 meter dan objek ini berkemungkinan besar menghasilkan bebola api gergasi dan memberikan kerosakan besar jika berlanggar dengan bumi di kawasan padat.


Di sebalik ramalan maut dilontarkan saintis Russia dan Barat, ada baiknya dikaji kepentingan asteroid kepada manusia. Ini termasuk statusnya sebagai sumber asal usul sistem solar atau suria. Ini berikutan material dalam asteroid itu mewakili pembinaan blok dalam planet dan sekali gus membolehkan .


Timbalan Penyiasat Misi Dawn NASA, Carol Raymond, berkata kewujudan asteroid juga akan membantu manusia lebih memahami asal usul kehidupan. Saintis tidak tidak memahami sepenuhnya bagaimana kehidupan pertama terbentuk daripada bahan organik bukan kehidupan dan asteroid mungkin membantu mereka mempelajari lebih banyak benda.


Sesungguhnya manusia cuma menunggu masa sebelum pengumuman dibuat mengenai Bumi akan berdepan impak daripada asteroid yang cukup besar menyebabkan kerosakan teruk. Inilah sebabnya mengapa lebih banyak kajian perlu dibuat mengenai objek itu - bagi membantu mendalamkan pemahaman dengan harapan memberikan kita pilihan pertahanan lebih baik.


Laser tangkis ancaman


PELBAGAI idea dan kaedah diketengahkan dalam usaha mengelak bumi dilanggar asteroid. Antaranya, laser yang dikatakan boleh digunakan untuk memesongkan laluan asteroid yang berpotensi bertembung dengan bumi.


Berita ini mungkin satu kelegaan kepada pakar kaji bintang yang menunggu penuh debar ancaman Apophis atau asteroid gergasi yang diramal menghampiri bumi pada 2029 dan 2036.


“Walaupun hentaman berkemungkinan besar tidak berlaku, ia masih berpotensi memberikan malapetaka buruk,” kata Prof Madya Gregory L Matloff dari Kolej Teknologi New York.


Penyelidikan pakar fizik itu menyatakan laluan Apophis boleh dialihkan dengan memanaskan permukaannya untuk mencipta pancutan arus, yang akan mengubah laluannya dan menyebabkannya tersasar.


Pasukannya sedang menghasilkan pengumpul solar - solar dua sauh untuk bertindak sebagai pemekat cahaya matahari, membakar sebahagian permukaan dan menghasilkan pancutan arus.


“Bagi melakukannya, penting untuk mengetahui sedalam mana diperlukan cahaya untuk menembusi permukaan objek berhampiran Bumi (NEO). Pancaran yang menembusi terlalu dalam akan memanaskan asteroid.


“Namun pancaran yang menembusi pada kadar mencukupi, mungkin satu persepuluh milimeter akan menghasilkan arus yang boleh dikemudi dan mencapai matlamat memesongkan asteroid,” katanya.


Matloff dan pasukannya membuat uji kaji dengan laser merah dan hijau untuk melihat sedalam mana mereka dapat menembusi batu asteroid, menggunakan contoh daripada tahi bintang Allende yang jatuh di Chihuahua, Mexico pada tahun 1969.


Dalam satu kajian berkaitan, seorang lagi pakar fizik, Prof Madya Lufeng Leng, menyempitkan sinaran laser merah dan mengimbas permukaan nipis contoh itu, dan mendapati perbezaan dalam kedalaman cahaya yang dipindahkan wujud, bergantung kepada kandungan material pada laluan yang dilalui sinaran itu.


Hasil kajian merumuskan laser yang disasarkan daripada kedudukan angkasa lepas berhampiran NEO boleh membantu menentukan kandungan permukaan. Menggunakan maklumat itu, teknologi solar boleh memberi tumpuan lebih tepat sinaran matahari untuk menembusi permukaan asteroid dan kedalaman bersesuaian, memanaskan pada suhu tepat untuk menghasilkan pancutan arus yang akan memesongkan asteroid.

16 February 2011

IDS [Intrusion Detection Systems]


Synonyms: Intrusion detection, IPS [Intrusion Prevention Systems]
Intrusion detection is designed to prevent an attack on a computer system by analyzing traffic into, and through, a network.

Originally, intrusion detection was restricted to information gathering: the IT administrator was required to assess the data and take any remedial action required to secure the system. These days, IDS applications often provide an automated response to attacks based on a set of pre-defined rules. This is referred to as IPS [Intrusion Prevention Systems] and may be seen as a development of behavioral analysis.

IDS (and IPS) fall into two categories. ‘Host-based’ systems are designed to protect individual computers and typically employ behavioral analysis to detect malicious code. They do this by monitoring all calls made to the system and matching them against policies based on ‘normal’ behavior. Such policies can be quite granular, since behavior may be applied to specific applications. In this way, activity such as opening ports on the system, port scanning, attempts to escalate privileges on the system and injection of code into running processes can be blocked as ‘abnormal’ behavior. Some systems supplement behavioral analysis using signatures of known hostile code.

‘Network-based’ systems are deployed inline to protect each network segment. They filter packets for malicious code, looking for ‘abnormal’ bandwidth usage or for non-standard traffic (such as malformed packets). Network-based systems are particularly useful for detecting DoS attacks, or the traffic generated by network worms.

post based on: http://kamispot.blogspot.com/2011/02/intrusionwinmssqlwormhelkern.html 
source: kaspersky.com

14 February 2011

Apa itu PPPoE

The Point-to-Point Protocol over Ethernet (PPPoE) is a network protocol for encapsulating Point-to-Point Protocol (PPP) frames inside Ethernet frames. It is used mainly with DSL services where individual users connect to the DSL modem over Ethernet and in plain Metro Ethernet networks. It was developed by UUNET, Redback Networks and RouterWare and is available as an informational RFC 2516

Dgn maksud yg lain PPPoE ialah protocol yang digunakan untuk meyambungkan komputer dgn Internet. Kalau tidak ada protocol ini, alamatnya xdapat la nak main internet...hehehe....

.

09 February 2011

Intrusion.Win.MSSQL.worm.Helkern

Ini ada beberapa report Network Attack yang dikesan oleh Kaspersky. Pernah x korang di-attack? Xtau la keje siapa ni kn.. huhu...


Later kita discuss lebih detail mengenai report ini yer...


1/28/2011 6:29:20 AM
Unknown Denied: Intrusion.Win.MSSQL.worm.Helkern
UDP from 210.245.84.17 to local port 1434 


1/23/2011 10:28:22 AM    
Unknown    Denied: Intrusion.Win.MSSQL.worm.Helkern        
UDP from 61.237.159.25 to local port 1434       
 

1/26/2011 3:16:33 PM    
Unknown    Denied: Intrusion.Win.MSSQL.worm.Helkern        
UDP from 211.138.238.198 to local port 1434      




 

05 February 2011

Adab Minum Rasulullah s.a.w

Rasulullah SAW amat menyukai minum madu yang dicampur dengan air sejuk. Amalan ini untuk tujuan amalan kesihatan. Rasulullah SAW juga suka minum air sejuk dan mencicip madu sebelum makan apa-apa diwaktu pagi.
Antara khasiat amalan-amalan ini ialah:  
1. Menghilangkan balqham (kahak/lendir)
2. Mencuci perut
3. Membuang sisa-sisa makanan yang tertinggal didalam perut yang tidak
dicernakan dengan sempurna dan menolaknya ke usus besar
4. Menghapuskan sukatan dalam usus, menghilangkan senak perut dan sedu
5. Memperbaiki fungsi buah pinggang, limpa dan hati.

Rasullah SAW suka minum air yang telah disimpan semalaman didalam suatu bekas.


Minuman Manis dan Sejuk

Aisyah (ranha) meriwayatkan bahawa: " Diantara banyak-banyak jenis minuman, Rasulullah saw suka minuman manis dan sejuk"

Hadis bermaksud, baginda mengemari minuman manis dan sejuk, campuran madu atau nabiz (rendaman buah tamar). 
Didalam suatu doa Rasullah ada menyebut " Ya Allah kurniakanlah aku dengan cintaMu yang lebih besar dari cintaku kepada nyawa, harta,anak dan cintaku kepada air sejuk" 
Ini memberi isyarat bahawa sudah tentu minuman air sejuk itu mempunyai khasiat yang lebih besar. Adapun minuman jika terkumpul didalamnya kemanisan dan kesejukan akan menjadi asbab yang paling bermanfaat untuk penjagaan kesihatan tubuh badan Ini sekali gus berperanan bahan pemakanan dan mencernakan makanan yang masuk kedalam tubuh lalu menyalurkannya keseluruh anggota badan.

Ringkasan adab minum :


1. Gelas atau cawan hendaklah dipegang dengan tangan kanan

2. Bacalah " Bismillah"
3. Minum dengan tiga nafas
4. Minum dalam keadaan duduk
5. Jangan bernafas kedalam air. Setiap kali berhenti minum arahkan pernafasan ketempat lain.
6. Setiap kali berhenti minum (pada setiap penafasan) bacalah Alhamdullilah
7. Jika tidak ada tempat untuk duduk adalah diharuskan minum sambil berdiri
8. Jangan terus minum selepas selesai mengerjakan kerja-kerja berat.
9. Minum dari baki air yang telah diminum oleh orang lain, Hadis menyatakan bahawasaki baki air minuman seseorang Islam adalah ubat untuk penyakit.

02 February 2011

Milo Fuze Jam-Pack


Which of your friends fit these office characters? Tag your friends and tell them!

Who is the biggest geek among your Facebook friends? How about the most busybody? The shy one? The prettiest of all? A rockstar? Tag your friends who fit in these personalities to let them know! Also, if you want to win prizes like Macbook Pro, iPhone 4, iPad, and Playstation 3, simply beat the high score of these 3 fun games and the prizes will be yours!