Pages

31 December 2010

PTptu dah masuk - gembiranya mereka

tanggal 31 disember 2010
semua pelajar UTeM yg menerima duit pnjaman PTPTN kelihatan sgt gembira...
ini berikutan duit loan tersebut sudah masuk (awl btol diorg dpt)....
ada yg tersenyum lebar....
ada yg melompat kegembiraan....
ada yg menangis excited...
macam2 ada....
sukanya mereka...
gembiranya mereka....
yg sedih??
ada ke diorang2 yg sedih...(kot2 sedih hutang bertambah)
biarkan mereka....

TAPI....
kami belum dpt duit utk sem depan....
sedeynya....
biasanya duit jpa dpt lg awl drp ptptn....

SEM INI....
nampak gaya awl sem kena kais pagi makan pagi....
kais petang makan petang...
naik moto hanya 40 kmj (nak jimat minyak)...
makan kt kedai order nasi bujang + air kosong...
inilah realiti bila duit kurang...
hahaha....

KESIMPULAN....
berboroslah bila duit ada....
berjimatlah bila duit kurang...
hahahaha....

29 December 2010

Kata-kata Hikmah Persahabatan: Teman berudang disebalik batu




"Teman yang 'berudang disebalik batu' adalah seumpama anjing ditepi jalan, yang ditujunya hanya tulang yang akan dilemparkan kepadanya, bukan tangan yang melemparkan tulang itu"

iya tuan2 dan puan2...
inilah quote kita pada hari ini....
cmna nak jadi teman yg baik???
berdasarkan quote drp hamka diatas,
teman yg kurang baik adalah teman yg hanya menerima kebaikan teman dia....
hanya menerima, tetapi tidak memberi....

keadaaan ini senang sgt kita nk tgk pada hari ini kn...
tgk depan, ada je jumpa org mcm ni...
toleh blkg lak, ada kita jumpa org mcm ni...

bagi kami, xbest la kalu ada teman mcm ni....
asyik kita je yg memberi....
dia asyik duk tadah tangan saja....
xda kitaran yg stabil....

sharing is caring org kata...
apa salahnya kalu kita saling2 memberi...
dan saling2 menerima...
itu baru ada nikmat dlm berkawan....

bukan jdi teman yg 'berudang disebalik batu',
tapi jadilah teman yg terbaik....

p/s: xda kaitan antara yg hidup atau pun yg mati,
kami hanya mengulas quote kita pada hari ini...

Static Cartoon 2

Assalamualaikum...
ni ada sedikit kartun..

sbg peringatan untuk diri kami
yang lemah ini...
dan kwn2 juga....

Koleksi kartun
 


28 December 2010

Tag friendly blogger award by Coklat Mizi

wah2...
kami kena 2 tag award yg sama...
kononnya kami ni blogger frendly la kn...
hahaha...frendly ke??

Beliau yg telah menge-tag kami adalah:
(Dark Chocolate..Dark tu biasanya memberi maksud evil dan jahat...hahaha...gurau2 je)
dan


Pendapat tentang blog Cik Coklat

Melihatnya menjadikan kami lapar...
nak coklat...nak coklat...
apa leh bwt...
blognya bertemakan coklat...huhu


Pendapat tentang blog En Mizi


blognya simple tapi gempak ...
sgt bagus sbb contain tidak terlalu loaded (xberat)
dan banner tu bwt sndiri yer...
dan budak tu sape la dia ek...
jd model lak...haha


Tempat yang paling nak lawat

seperti biasa...
kami nk gi ke angkasa lepas....
slps dr. sheikh Muzaffar jd angkasawan malaysia pertama,
kami nak jadi angkasawan kedua...
kuang3....
paling dekat nk gi bulan...
jauh sikit marikh....
hehehe....

3 Perkara tentang diri sendiri

Seorang budak hingusan..hahaha...
masih belajar...
seorang yg agak sengal....
dan juga pemalu...


nak tag ni:
Cik Coklat
En Mizi
org lain juga di-tag yer.....

Soalan Cepu Platinum?? layanz...

Terima kasih kpd pemilik pc (gc nvidia geforce) yg tlh tagged kami...
kami jwb ni dgn penuh tekun n ikhlas....

1. Apa benda yang penting dalam hidup korang?
well..soalan ni jgn ditanya...
hahaha...
msti la jwpnnya mkn....
mkn smpai gemok...
hahaha...

2. Benda terakhir yang korang beli guna duit korang?
Duit sndiri??
duit jpa tu kira duit sndiri ke?
kalu iya la kn,last skali belanja wt beli tiket bas...
dari melaka ke kota bharu....
nk balik cuti....

3. Dimanakah korang melangsungkan perkahwinan korang? dan apa temanya?
Belom kawin lah...
cmna nk jwb soalan nih....

4. Adakah korang tengah bercinta sekarang?
lebih kurang mcm tu la...

5. Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
berapa lama?
yg ni mcm kontrak cinta lak kn...
ada jangka masa lg tu...

6. Dimanakan korang selalu jumpa dengan kekasih korang?
 on phone n kt muka buku...

7. Novel/Buku/Majalah yang terakhir beli?
dah lama kot yg terakhir tu...
lupa daa...
tp buku tu buku komputer dari luar mlaysia...
majalah pc.com kot....

8. Nama penuh korang?
 nama penuh sy ialah Kami Pemalu...
hahaha....
nnti2 tukar nama lain lak....

9. Antara mak dengan ayah? Mana lebih rapat?
 kadang2 mak...
kadang2 ayah...
biasanya mesti la mak kena lebih sikit...

10. Namakan orang yang betul2 korang nak jumpa dalam hidup korang?
 kami nk jumpa spiderman...batman..
dan juga man man yg lain...
hebat diorg nih slalu lwn org jahat...
hahaha....

11. Adakah korang basuh baju korang sendiri?
Tidak...
slalu mtk tolong machine basuhkan...

12. Dimanakah tempat betul2 korang nak pegi?
marikh...zuhal...pluto...
kalau la dpt gi kn...

13. Pilih satu, Peluk or Cium?
zzzzzz

14. Bagitahu 3 benda tentang orang yang beri tag.
jgn kacau dia ni...skali dia marah,kn kena tkwndo kick...mati korg....
kalu naik moto n jumpa dgn dia,jgn tegur...kn dia langgar korang....xpsl2 dpt cuti nnti....
lg...kalu bab makan,xnk la lawan dgn dia...surrender awl2....
kuang3.....

15. 5 benda yang paling disayangi dalam hidup.
benda yg dpt guna hasil sndiri...byk kot...mls nk list....

16. Lagu yang korang paling suka dan selalu dengar.
Lagu kt radio...
semua dgr je...
universal....
jd xda la nk gaduh2 dgn geng indie,metal,half metal,rock...
semua boleh kawan....hahaaha

17. Bila tarikh lahir? dan kat mana korang sambut tahun lepas?
6 Disember 2010, 10.13 pm
1st entry post...hehe

18. 5 rakan blogger yang korang nak tag.
nk tag semua org....semua org kena jwb...
langsam je semua.....

26 December 2010

500 BLOG - BEN ASHAARI

 
Ini xtau la contest ke apa... tp dah bosan2 ni...join je la... huhu...
sape yg anjur??kalu nk join jgk, boleh tgk kt blog BEN ASHAARI
selamat mencuba...


nama sy nikamir...masih belajar kat melaka...
terjebak dalam dunia blog ni secara xsangka...
tujuan ber-blog ni nak give and take info dgn kwn2 blogger semua...
semua orang pemikiran xsama...jadi macam2 benda boleh share...

churpchurp VS youthsays

Churp Churp VS Youthsays
selamat berhujung mggu kwn2...
today kami nak bwt sikit comparison antara churpchurp and youthsays.
untuk makluman kawan2,dua portal ini menyediakan perkhidmatan yg hampir sama...
iaitu sebarkan message (iklan) untuk dapatkan ganjaran....

Camana nk guna benda ni ye...
senanag saja....
just share link campaign kt fb, tweeter,ym dan lain2...
bila kawan2 klik iklan itu,dpt la reward...
sama mcm iklan cpc kn....

Mari kita lihat persamaan dan perbezaan antara dua nih...



churpchurp youthsays
title ChurpChurp |   A Community for   Social Media   Influencers YouthSays:   Get Rewarded for   Sharing
company Netcentric Sdn Bhd Youth Asia
reward 20 sen 20 sen
min cashout RM 100 RM 50
Liputan Malaysia South Asia
Servis lain Social Seeding Forum

Connect with Nuffnang! Comunity Campaign

- Bid Prize

  
Setakat ini sajalah kami share sedikit info...
kalau kawan2 nak info lanjut,sila la lwt page berkenaan ye....


Youthsays  
http://malaysia.youthsays.com/  ----> my invite ^_^

Churp Churp

25 December 2010

Kata-kata hikmah persahabatan - Susah Senang Bersama

Org ckp susah senang hadapi bersamakan. 
jangan la kita berkawan bila kawan kita senang je... 
masa susah pon kena berkawan juga...

Kesenangan hidupmu adalah memperbanyakkan teman, tetapi bukti persahabatan yang setia ialah diwaktu kesukaran.



-hamka-

24 December 2010

Contest Aku dan Kaca Mata

Halamak...terjumpa kt blog Syafiq Rosli ni dia ada bwt contest...
wahahaha...apa lagi,join je la....
segan la pulak rasa...waakakaka..

Syarat-syaratnya:
* Menjadi follower seikhlas hati yang mungkin
* Memerlukan gambar anda yang memakai kaca hitam..terpulang edit ataupun original
* Tinggalkan link anda di entri ini apabila sudah join dan letakkan gambar banner di sidebar
* Tag 2 orang rakan anda

Hadiah-hadiahnya
Tempat pertama: RM 100
Tempat Kedua: RM 80
Tempat Ketiga: RM 50


 
Ini tuan punya blog....
 
Ini kami punya pulak....



Ni kena tag kawan kami:
asyraf
adila


23 December 2010

Kata-kata hikmah persahabatan - Sahabat yang Mulia

Sebelum tido semua,eloklah baca 2 quote ni dulu ye... 

Yang semulia-mulia kewajipan bersahabat ialah mengetahui kehendak dan kemahuan sahabatmu sebelum dikatakan, dan perkenankan permintaannya sebelum dimintanya.


Kalau kau mempunyai ramai sahabat, janganlah jadi sahabat untuk seorang sahaja.


-hamka-

Sokong Datuk Saifuddin



KAMI dgn ini sgt menyokong pandangan Timb. Pengajian Tinggi berkaitan gesaan beliau supaya IPT buang karenah birokrasi dan terima inovasi birokrasi.

Beberapa petikan daripada blog beliau:

Beliau memberi contoh karenah birokrasi yang sering mengekang inovasi pelajar IPT yang perlu dihapuskan segera antara lain para pelajar dikehendaki menyediakan kertas kerja tebal untuk menganjurkan aktiviti mudah seperti ceramah dan forum.

Malah kata beliau, para pelajar terpaksa menunggu lama untuk mendapatkan kelulusan aktiviti semata-mata kerana pegawai yang mempunyai kuasa meluluskannya bercuti, menghadiri mesyuarat dan sebagainya.

“Sepatutnya kelulusan disegerakan kerana hayat keaktifan pelajar adalah mengikut sesuatu semester sahaja, justeru mereka tidak mempunyai tempoh masa yang panjang untuk sesuatu aktiviti,” ujar Datuk Saifuddin.

Tambah Ahli Parlimen Temerloh ini, kedapatan aktiviti pelajar yang dikekang oleh kekurangan atau ketiadaan peruntukan, tetapi apabila terdapat permohonan aktiviti lain, ada pula peruntukannya dan melampau peruntukannya.

“Sepatutnya seboleh-bolehnya dijimatkan peruntukan supaya pelajar dapat menganjurkan sebanyak mungkin aktiviti,” katanya.

“Apabila pelajar mencari dana sendiri, mereka disukarkan pula untuk mendapatkannya untuk menyelesaikan urusan pembayaran aktiviti. Sepatutnya semakin pelajar bijak mencari dana sendiri, semakin dipermudahkan urusan mereka,” tambah beliau lagi.

sumber:
www.saifuddinabdullah.com.my

22 December 2010

Kata-kata Hikmah Persahabatan

"Persahabatan adalah satu-satunya pintu kebebasan kita. Banyak perkara yang tak dapat kita nyatakan kepada interi sekali pun, tetapi dapat dinyatakan kepada sahabat. Persahabatan yang jujur adalah salah satu tangga kenaikan."

sahabat on iluvislam.com

"Supaya beroleh sahabat, hendaklah diri sendiri layak buat disahabati."

friends on nurulshopki.blogspot.com

"Sahabatmu suka padamu, tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu adalah sahabatmu."

21 December 2010

Static Cartoon 1

Koleksi kartun
*baca dari kiri

18 December 2010

Kata-kata hikmah

KAMI ada terjumpa diari lama yang masa sekolah2 dulu.
Apa lg, belek2 je la kt dalam. dan terjumpa beberapa coretan mengenai kata2 hikmah.
masa tu kalu xsilap KAMI salin daripada majalah. xigt majalah apa.

Ini je la untuk dikongsikan pada hari ini:
"Orang yang menunjukkan kebaikan kebaikan pada kamu itu adalah sahabat yang baik, dan orang yang menunjukkan kesalahan pada kamu itu adalah sahabat yang lebih baik."


"Musuh yang selalu mencela kita itu akan membuatkan kita terbangun daripada kelalaian, tetapi teman yang memuji-muji selalu membuatkan kita tidak kenal diri-sendiri."


"Perbaikilah dirimu, nescaya semua orang akan berbuat baik kepadamu."

17 December 2010

Nasi Kerabu sgt Sedap

Today KAMI lunch menu nasi kerabu. jadi terasa nak buat post pasal nasi kerabu.hehe....
jadi ni ada sedikit resipi nak bwt nasi kerabu..
KAMI dah selidik kt internet guna google je...

Bahan-bahan 

Gambar hiasan dari www.rempah.com


1. nasi putih (family liza makan nasi putih je) - sedap buat nasi kukus

2. bahan kuah tumis
5-6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
1 biji kelapa parut
1 batang serai
cili giling
1 biji cili merah
1-2 ulas asam keping
garam secukup rasa
3. bahan sambal kerisik ikan
3-4 ekor ikan kembung sederhana besar
3-4 ulas asam keping
1/2 biji kelapa parut
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
serbuk lada hitam dan garam secukup rasa
4. bahan budu
budu - family liza suka cap sedap sengoti @ cap yacop
4-5 biji cili padi
limau kasturi @ limau nipis @ lemon
5. bahan ulam kerabu
5-10 biji kacang panjang
1 biji timun
1/4 biji kubis
1 batang bunga kantan
1 batang serai
1 genggam daun kesum
1 genggam tauge

Cara-cara

  1. utk kuah tumis: dari sebiji kelapa, sediakan santan pekat dan santan cair...blendkan bawang merah, bawang putih dan halia...panaskan santan pekat dalam periuk...kacau dan tunggu sampai pecah minyak...tumiskan bahan-bahan yang diblend tadi...setelah naik bau,masukkan cili giling ikut suka...kalau suka pedas, letaklah banyak-banyak...masukkan santan cair dan serai yang telah diketuk...masukkan cili merah (jangan potong)...kacau dan tunggu pecah minyak lagi...masukkan asam keping...masak hingga agak-agak pekat yang dikehendaki...bubuh garam secukup rasa...
  2. utk sambal kerisik ikan: ikan kembung direbus dengan asam keping...kelapa digoreng tanpa minyak sehingga garing dan keperangan...kelapa goreng kemudiannya dikisar supaya sederhana halus...ikan rebus diambil isinya dan campurkan ke dalam kelapa goreng tadi...bawang besar dan cili merah dihiris...campurkan sekali lalu digaul rata-rata...bubuh serbuk lada hitam dan garam secukup rasa...
  3. utk budu: potong cili padi...masukkan ke dalam budu dan perahkan asam limau...
  4. utk ulam kerabu: kesemua bahan-bahan ulam kecuali tauge dipotong/dihiris halus mengikut kesesuaian...
  5. sedia utk dihidangkan - campur dan gaulkan nasi bersama kuah tumis, sambal kerisik ikan, budu dan bahan-bahan ulam...lauk opsyenal sebagai penambah selera :P

sumber:
http://www.rempah.com/blog/nasi-kerabu.htm
http://hanieliza.fotopages.com/?entry=792218
http://www.myresipi.com/top/detail/4435

15 December 2010

HWMonitor by CPUID - Tool sukat suhu komputer

Komputer merupakan alat yang selalu kita juga.
Perkara biasa yang kita 'care' pasal komputer adalah performance kn.
Berapa speed processor dan berapa banyak RAM telah dipasang.
Semua itu dan faktor lain juga mempengaruhi performance sesebuah komputer.

Pada komponen dalaman pula, sistem kipas sangat penting untuk jangka hayat sesebuah komputer atau laptop.
Sistem kipas akan memastikan komponen dalaman laptop/PC sejuk dengan mengeluarkan haba ke luar. Macam sistem dalam kereta juga.

Ini ada satu software untuk lihat berapakah nilai suhu komponen dalam pc kita.
HWMonitor

Mengikut spec sesebuah komputer, software ini dapat memberi bacaan terhadap suhu, voltage yang digunakan malah speed kipas (bergantung kepada spec)
software ini adalah percuma dan boleh download daripada laman CPUID 

What is HWMonitor

HWMonitor is a hardware monitoring program that reads PC systems main health sensors : voltages, temperatures, fans speed.
The program handles the most common sensor chips, like ITE® IT87 series, most Winbond® ICs, and others. In addition, it can read modern CPUs on-die core thermal sensors, as well has hard drives temperature via S.M.A.R.T, and video card GPU temperature.











Link untuk download:


10 December 2010

Kejayaan Masa Cuti bersama Chuck

today dah 10 disember, dah dekat 2 mggu aku bercuti...
apa yg telah aku bwt d rumah???
ada kejayaan apa2 x??

Chuck bersama awek dia, Sarah.


hmmm...salah satu adalah aku berjaya hbs tgk cite bersiri chuck (season 1)
hahaha...skrg dlm usaha untuk season 2 pulak....
cite ni best lah...action komedi....
sblm2 ni aku tgk je poster iklan....
nmpak mcm pelik je....
once dah tgk,mmg terpikat....
mau kena tgk semua seasion...hahaha

Watak2 penting dalam Chuck

tgk la...mesti xmenyesal.....

ni sedikit info drp wikipedia

Chuck is an action-comedy-drama television program from the United States created by Josh Schwartz and Chris Fedak. The series is about an "average computer-whiz-next-door" who receives an encoded e-mail from an old college friend now working in the CIA; the message embeds the only remaining copy of the world's greatest spy secrets into Chuck's brain.

Best!!!!

07 December 2010

Malang Tidak Berbau

pada suatu hari...aku dalam perjalanan nak balik dari kampus...
aku berhenti pada satu trafic light merah...
tiba2 ada sebuah kete gen 2 memecut laju (kt sebelah aku je tu)...
agak2 dia naik lebih 100 kmj jgk tu.....

aku teruskan prjalanan aku xlama lps gen 2 td....
300 meter kt depan,aku nmpk ada kete excident...
tgk2,kete yg tadi naik laju masa kt trafic light....

aku stop nk tlg selamatkn diorg keluar dari kereta....
sape tahu kn apa nk jd masa kita drive tu...

aku agak nsb baik diorg pakai seat belt masa tu...
kalu x mmg parah la....


P/S: ayat mcm keling je...adehai...
Hati-hati di jalan raya...
kalu naik moto,pakai helmet dan ikat.
kalu naik kete,jgn lupa pakai seat belt xkira kt depan atau belakang.

kete ni aku agak terseret xkurang 10 meter slps terbabas

remuk habis

Gen 2

Driver (baju kelabu) pak arab dgn kwn dia cedera ringan je

06 December 2010

Holiday~

GO Inside!!


cuti again...duduk rumah xtau nak bwt apa....bgn, mkn, tdo....

ngadap laptop then on9...
kitaran sama setiap hari....
membina badan......