Pages

11 October 2011

Solat Sunat Khusuf

Solat sunat khusuf

Atau juga dikenali sebagai Solat Sunat Gerhana Bulan yang bermaksud iaitu solat sunat yang dilakukan apabila berlakunya gerhana bulan. Samada ianya gerhana sedikit, separuh atau gerhana penuh, untuk beberapa saat atau beberapa ketika yang lama.Waktu melakukan solat gerhana bulan:
ialah apabila berlakunya gerhana itu sehingga hilang sepenuhnya. Atau sehingga bulan nampak sempurna kembali.
Gerhana bulan terjadi apabila Bumi menghalang bulan daripada mendapatkan cahaya pantulannya daripada matahari, samada secara penuh atau sedikit.Hukum melakukan solat sunat khusuf:
Sunat MuakkadCara mengerjakannya:
Terdapat 2 cara untuk melakukannye seperti:-

Cara pertama : solat dua rakaat sebagaimana solat-solat sunat biasa, boleh dilakukan secara perseorangan atau secara berjamaah. Yang afdhalnya dilakukan secara berjamaah.
Cara Kedua : Solat dua rakaat dengan empat kali rukuk, empat kali sujud, iaitu pada rakaat pertama, selepas membaca al-fatihah, rukuk dan iktidal kemudian disambung dengan membaca al-Fatihah sekali lagi, kemudian rukuk kali kedua dan iktidal lalu disambung dengan dua sujud untuk menyempurnakan rakaat pertama. Begitu halnya apabila melakukan rakaat kedua sehingga salam.

Dengan demikian, solat gerhana bulan itu semuanya ada 4 rukuk, 4 al-Fatihah, 4 sujud dan satu salam.

Bacaan al-Fatihah dan surah pada solat gerhana bulan dinyaringkan. Hal ini berbeza dengan solat gerhana matahari yang hanya disunatkan memperlahankan bacaan surahnya dan disunatkan membaca surah-surah yang panjang.Niat Solat Sunat Khusuf:

Ertinya : “ Sahaja aku solat sunat gerhana bulan dua rakaat kerana Allah Taala.”
kalau ada kesalahan pada post ini, tlg report yer...thanks..wassalam..

No comments: